Nye indlæg

Kategorier

 

Fra boghylden: Læs med dine børn

05-05-2014 13:57
Som børnebogsforfatter er det en naturlig del af hverdagen, at opfordre mine egne poder til at søge bogen for eventyr, oplevelser og nye input. Vi er i det moderne Danmark travle forældre, der ikke har tid til fordybelse, som det var tilfældet i min egen barndom, der føles langt mere end fire årtier tilbage. I dag er det telefoner, computere og tablets, der er fanebærere for de nye generationers måde at optage viden om alt fra historie til biologi eller generelle samfundsforhold. At tænke sig, at mine forældres generation var bekymret for, at fjernsynet skulle ødelægge vore muligheder for at lære noget fornuftigt. Jeg er blevet opdraget i en familie, hvor man måtte se det fjernsyn, som man nu engang havde lyst til at se – men bogen var alligevel en konstant for mange af familiemedlemmer, der læste af lyst, begejstring og en ukuelig interesse for at suge ny viden til sig. I dag er Wikipedia for mange mennesker blevet et synonym med sandheden, hvilket for mig er en skræmmende genskrivning af historien baseret på enkelte individers holdning om verden omkring os. En enkelt godbid på Wikipedia tages oftest for bedre varer end en afhandling på tusindvis af sider, hvilket er symptomatisk for den manglende tid til fordybelse, der sniger sig ind i de fleste danske hjem i dag. Det moderne menneske bruger eksempelvis mindre end fyrre sekunder på en avisartikel, hvilket forklarer hvorfor onlineaviserne i den grad formidler nyheder i overskrifter. Hvorfor skulle de ikke det, hvis ingen gider at sætte sig ordentligt ind i stoffet alligevel? Jeg skal ikke opdrage på forældre, bedsteforældre eller andre menneskers børn, men alligevel håber jeg, at vi som forældre får vist vort afkom verden fra nuancerede vinkler, som kun bøger virkelig kan gøre.
Derfor vil jeg gerne slå et slag for en bog, der virkelig kan skabe debat, omtanke og empati i de små hjem – skulle man læse den med sine kære små. James Mollison udgav i 2010 den smukke fotobog ”Where Children Sleep”, der i korte træk viser hvor børn rundt omkring i verden, sover deres nattesøvn. Hvert barn har en dobbeltside, hvor den første side er et portrætbillede og en beskrivelse af barnet med ganske få linjer. Den anden side er et stort billede af pågældende barns seng og værelse. Det er en meget smuk bog, der viser børn fra hele verden, deres værelser og deres liv i korte træk. Man kan næsten ikke beskrive verdenssamfundet i mere beskrivende træk, for vore børn er om noget en personificering af det samfund, som vi især bevæger os i. Børn i alle aldre vil få en hel masse ud af at læse bogen med deres forældre, for her er ikke lagt fingre imellem overhovedet. Man skal forholde sig fattige børn, hjemløse børn og børn fra stinkende rige familier, der alle samme danner et univers, der taler til børnene uden at tale ned til dem. Her er ingen løftede pegefingre, der - med billederne som bevisbyrde leger formyndere eller opdragelsesanstalt for børnene, der får sandheden præsenteret i en sober og respektfuld tone. Bogen er desværre på engelsk, men de tyve pund fra amazon.co.uk er givet godt ud på en bog, der fortæller mange historier, der med garanti vil skabe samtale blandt barn og voksen i den ellers travle hverdag. God fornøjelse.

 

Kategori: Blog

Kommentarer

 • #1
 • Pernille
  08-05-2014 11:40
  Jeg har også bestilt bogen. Det er en god opfordring, for der er så mange børn, der ikke har empati med andre børn rundt omkring på kloden.


 • #2
 • Sille Madsen
  05-05-2014 14:15
  Den bog vil jeg gerne læse højt for min Amanda. Jeg har bestilt den på Saxo.dk til 246 kroner.


 • #3
 • Mette
  05-05-2014 14:10
  Som folkeskolelærer må jeg tage hatten af for dig, Michael. Udover at vi elsker Emma & Månen, så rammer du hovedet på sømmet her. Eleverne bliver ikke bedre til at læse, og opbakningen fra hjemmene er fyldt med gode intentioner, som desværre ikke bliver fulgt op med særlig meget handling. Det lyder som en sød og dejlig bog, som du anbefaler.


1 

Skriv en kommentar

 
© 2017 Michael Sørensen