Nye indlæg

Kategorier

 

Fra bogreolen: Vivian Maier: Street Photographer

28-04-2014 09:27
Jeg elsker fotobøger. De er udfordrende og uforpligtende på en og samme tid. Man kan læse dem på tyve minutter eller man kan bruge tyve timer. Jeg har efterhånden fået læst en hel del – og hver især har de gjort forskellige indtryk, som kun har skærpet appetitten for mere. Sidste år købte jeg en stak bøger, som jeg ikke har haft tid til, men nu hvor de første solstråler har ramt haven, bliver de trukket frem fra reolen. Den første bog blev Vivian Maier – Street Photographer, der skulle vise sig at være meget mere end bare en fotobog.

Vivian Maier var barnepige for en familie i New York City. I sin fritid tog hun billeder. Hun tog faktisk langt over 100.000 af dem, som hun sirligt sorterede og behandlede som sine børn. Hendes øje fangede alting i gadebilledet. Skæve eksistenser, bygninger eller sjove forme og kurver – alt var mål for Vivians skarpe blik og linse. Hun blev aldrig kendt. Aldrig berømt. Hendes liv endte, før hendes fotografier ved en tilfældighed blev en af de mest interessante opdagelser i fotografiets historie. Hun havde det hele opmagasineret og da betalingen for opbevaringen ophørte – blev indholdet af hendes opmagasinering solgt på auktion. Ved et tilfælde endte de mere end 100.000 negativer i hænderne på amatørfotografen John Maloof, der så potentialet i de smukke fotografier. Han gik i gang med at restaurere de mange negativer, der i dag kan opleves som fotografier på museer verden over. Han udgav også tre fotobøger, hvor af denne er den ene – og en ny er på vej senere på året.

Bogen er gudskelov udgivet i et stort format, hvor de cirka 130 fotografier får hver deres side til at fortælle hver deres historie. Der er, af naturlige årsager, ingen beskrivende tekster, men det gør kun oplevelsen af de sort/hvide billeder så meget stærkere. Bogen er et smukt fingeraftryk af New York før borgmester Guilliani fik ryddet op i byen, der aldrig sover. Det er en beskidt, nedslidt og travl by som Vivian Maier har fanget i små øjeblikke, der hver især fortæller en fantastisk historie. Bogen tog mig et nogle timer at læse – og det var med en blanding af begejstring og ærgrelse, at jeg nåede sidste side.

Skulle man have lyst til, at kigge ind i den posthumt berømte Vivian Maiers liv i New Yorks gader, kan bogen stadig købes hos amazon.co.uk. God fornøjelse.
 

Kategori: Blog

Kommentarer

  • #1
  • Gitte Thomsen
    29-04-2014 10:40
    Uhh, tak for tippet. Den skal jeg da kigge nærmere på! :-)


1 

Skriv en kommentar

 
© 2017 Michael Sørensen